top of page

Weelde op Schier


Loes, Dirk en Nienke


De tweede week van oktober was ik op Schiermonnikoog. Mijn dochter heeft de lange rit naar het Noorden voor haar rekening genomen en heeft geholpen met sjouwen, nadenken over hoe ik dingen het handigst kon aanpakken qua fysieke belasting. Mijn zoon en zijn vriendin hebben een paar keer gekookt. Zo was het te doen.

Zij hebben de ObsyIdentify-app, van Waarneming.nl ontdekt. Daarmee gingen ze op zoek naar paddenstoelen. De app identificeert aan de hand van een foto welke paddenstoel gevonden is, en deze kun je dan meteen ook melden. Zeer vermakelijk! Met mijn gehuurde elektrische fiets (fietstasmet cameraspullen) heb ik een aantal mooie vogelstekjes bezocht. De eerste ochtend hebben we een gids van het eiland als begeleider gehad. Hij heeft ons de mooie plekjes gewezen waar het goed vogels kijken is.


Eidereenden


Wat zo heerlijk op het eiland is, is dat het autoluw is. Er wordt gefietst en gewandeld. Er is, zeer overzichtelijk, 1 dorp. Wat eetgelegenheden, een rariteitenkabinet, een bunker. Zee, duinen, bossen, strand, kwelders en natuurlijk het wad. De natuur is de standaard. Dat alles op 1 overzichtelijk eiland. Het is heerlijk hoe stil het er is. De sterren in de nacht waren prachtig.


StrandleeuwerikWat het wad betreft heb ik het niet handig aangepakt. Ik trapte steeds in dezelfde val. Ik was er te vroeg. Bij het weggaan zag ik steltlopers en eenden te over. Maar niet geklaagd, ik heb genoten en veel vogels gezien. Maar anders dan een paar jaar geleden niet de massa’s steltlopers waarop ik me had verheugd. Mijn eigen fout. Nog een reden om terug te gaan.

De zonsopkomst hebben Loes en ik weer meegemaakt. Dat blijft erg spectaculair. Een stuk fietsen met volle ondersteuning, door het donker, omdat de zon nog moet opkomen. Het duin op en daar installeren we ons dan. Niemand, helemaal niemand is er in dat gebied te vinden, op dit tijdstip. Dat kennen we niet meer op het vaste land, of in ons Bossche stadsland.


Wintertaling, wat een prachtige eend.


Het is een mooie formule, ons eilandavontuur. Ik zorg voor het huisje. Mijn kinderen kijken wie er kan zijn en zij zorgen voor het reilen en zeilen aldaar. Dirk en Nienke trokken er samen op uit. Loes en ik soms ook en soms ik alleen. Een spelletje Wingspan elke avond. Vroeg naar bed en heerlijk slapen in de stilte.

Steenloper


Daarna is het weer erg fijn om in huis de rust van mijn lieve Christiaan te vinden. Buiten het huis druk en onrustig, binnen gezellig, rustig en warm. Op Schier was het andersom… Heel gezellig. Wat een weelde op Schier in rust, vogels, ruimte en samenzijn.Zilver- en blauwe reiger


Goudplevier


Zilverplevier


Bontbekplevieren en een drieteenstrandloper


DrieteenstrandloperSmienten, grauwe ganzen, meeuwen


Graspieper

Comments


bottom of page