top of page

Van glad naar grof, afgeschermd naar uitbundig

De acacia: Hoe grof wil je het hebben. Diepe kloven en gaten, bulten en knoesten. Er zit veel ruimte in. Het voelt bijna kurkachtig aan. Laat op de boom zitten veel bobbels met hele kleine gaatjes. Heeft dat met de symbiose met mieren te maken?

Beuk en esdoorn

Eik en acacia


Met een vriendin wandelde we vandaag bij landgoed "Haanwijk". Aan de Dommel. Een mooi bos, gevarieerd qua boomsoorten. Er is veel ondergroei en lopen wat waterloopjes doorheen. Prachtig. Veel kleine vogeltjes. Een specht gehoord.

Wat opviel was de verschillende uitstralingen van de bomen en hun stammen/schors.

De beuk heel glad, onaantastbaar, via de esdoorn, naar de eik en de acacia. De acacia grof tot en met. Diepe groeven en knoesten en scheuren en gaten. De bast lijkt steeds verder open te scheuren, naarmate de boom dikker wordt.

Beuk: glad, onaantastbaar. Houdt zijn krachten binnen. Is glooiend, glad, aantrekkelijk, deze wil je aanraken. We liepen onder de takken van een beuk door. Daar voelde je de kracht, rust en sereniteit van de beuk. Lange takken, ook laag aan de boom. De takken hebben geen zijtakjes omhoog of omlaag, alleen vlak. Opzij dus. Zij vormen plateaus van mooie lichtgroene bijna lichtgevende blaadjes. Er groeit niets onder. Prachtig vind ik de beuk altijd.

De esdoorn: de stam, schors heeft een vingerafdrukvorm. Doordat er een een soort schubben loslaten, krijg je een afdrukje. Dat geeft bijna een beeld als van een naaldboom. De schors is fijn en laat met kleine stukjes los. Hij lijkt te "schilferen". Houdt dus ook nog veel van zijn energie en kracht binnen, vast.

De eik: deze is al generfder, grover. Mooi getekend, wat dieper qua schors. De eik straalt kracht uit. Lijkt de energie met de omgeving te delen. is daar guller in dan de beuk en de esdoorn.

De acacia: Hoe grof wil je het hebben. Diepe kloven en gaten, bulten en knoesten. Er zit veel ruimte in. Het voelt bijna kurkachtig aan. Laat op de boom zitten veel bobbels met hele kleine gaatjes. Heeft dat met de symbiose met mieren te maken? Ze zijn uitbundig in nieuwe uitlopers maken aan de basis van de boom en daarbuiten. Overal in de omgeving van een acacia ontspringen nieuwe spruiten. Daar kun je prima de doorns aan de twijgen zien tussen de lichtgekleurde geveerde blaadjes. Hier straalt de energie, levenskracht vanaf.

Leuk om zo eens voelend tussen zoveel verschillende bomen te lopen. Het idee kwam op doordat er een aantal verschillende setjes van verschillende boomsoorten stonden. Er waren er nog veel meer. Meidoorn, es, els, iep. Noem het maar op. Heerlijk! Ik ga zeker terug.


39 weergaven

Comments


bottom of page