Zojuist bij een wandeling was ik getuige van een gevecht tussen eksters, op leven en dood. Het was een bizarre ervaring. Niet alleen door dat wrede gevecht, wat kan passen bij de natuur, maar omdat alle eksters uit de omgeving en alle kraaien uit de omgeving op het kabaal afkwamen. Zij begeleiden allemaal het gevecht met kreten en krijsen. Het was een kabaal van jewelste.
Er waren denk ik wel 10 eksters in de boomtoppen. Zeker even zoveel kraaien. In opperste opwinding. Het klonk absoluut niet sussend, de kreten. Het voelde als een pubergevecht, aangemoedigd door de omstanders. Het was een nare ophitserige sfeer. Of een volksgericht.
Eerst dacht ik door kabaal, er zit zeker een buizerd ergens in de bomen. Het vechtende koppel eksters was echter het enige wat ik kon vinden als aanjagers van de opwinding. Een derde ekster deed een schepje bovenop het gevecht door regelmatig ook een houw met zijn snavel toe te voegen. Een vierde en vijfde ekster zaten ook in het gras of op een lage tak. Andere eksters hoog in de bomen om herrie te maken.
Wat een bizar tafereel. Ik was er wat van ontdaan. Zoveel geweld en wat een vreemd gedrag. Ook dat dan een andere vogelsoort (de kraaien) mee gaat doen. Het krijsconcert luister bijzettend.
Ik ga zoeken of hier meer over bekend is. Misschien weet iemand dat. Komt het vaker voor.
Een van de eksters heeft het leven gelaten. Hij lag op de grond in het gras, vlak bij het water. Op zijn rug. Zijn staart stak de lucht in. Bewegingsloos. Langzaam keerde de rust weer. De rivaal die overwon had een wond bij zijn oog. Dat kon ik door de verrekijker goed zien. Of zijn oog was kapot. Eerst dacht ik dat hij een rood oog had, maar bij nader inzien was het een wond.
Wat zou de reden geweest zijn? Heeft de verliezer de grote baas uitgedaagd? Het leek bijna een executie, met al die bijval. Ik ben benieuwd of hier een verklaring voor is. Die is er vast, ik ben benieuwd naar de verklaring van dit gedrag.
Bij Arjan Dwarshuis, van “vogelspotcast” en “een bevlogen jaar”, ben ik te rade gegaan. Hij meldde dat binnen de kraaienfamilie (waartoe de ekster behoort) sterke hiërarchieën bestaan en dat mogelijk een jonge vogel of een solitaire indringer een dominante ekster heeft uitgedaagd. “Hij heeft op zijn lazer gekregen”. Helaas heeft deze ekster dat met de dood moeten bekopen. De hiërarchie van de eksters/kraaien/kauwen lijkt op die van een roedel wolven (aldus Arjan). Met dominante dieren die de dienst in de groep uitmaken. Dat is dan weer interessant en verklaart veel van het gedrag.
Weer wat geleerd van de vogelwereld! Dank je wel Arjan.
https://www.vogelbescherming.nl/actueel/?tag=vogelspotcast ook op spotify te vinden en te beluisteren. Erg leuk om te volgen.
Van het gebeurde heb ik geen foto’s gemaakt. Ik had de camera niet bij me. Ik heb wat eerder gemaakte eksterfoto’s bijgevoegd.
Comments